Aldrig Ensam

Under en kort period tog sex unga personer livet av sig i det lilla samhället Storuman i Västerbotten. Sorgen och saknaden gör sig dagligen påmind hos invånarna i kommunen och lämnade ingen oberörd.

-Många av oss unga i kompisgänget var suicida och vi sov alltid tillsammans då ingen kunde lita på den andra. Det var då vi behövde experter som kunde hjälpa oss, för vi kunde inte hjälpa varandra, säger Nellie Granstrand vars pojkvän valde att ta sitt liv.

Även om forskningen till viss del går isär visar de allra flesta rapporter att den psykiska ohälsan bland unga mer än fördubblats sen mitten av 1980-talet. Högre krav inom skola arbete men också sociala mediers påverkan uppges ofta som en del av orsakerna.

Medialabbet i Skellefteå har tillsammans med unga i Storuman producerat en miniserie i sex delar om psykisk ohälsa.

Nellie Granberg och Erica Arklöf berördes starkt av händelserna på olika sätt och engagerar sig nu för att lyfta den psykiska ohälsan bland unga och minska stigmat och tystnadskulturen runt ämnet.

I en serien får vi följa deras tankar om upplevelser och viljan att förändra en nedåtgående spiral bland unga.

-Nu får det fan vara nog, vi kände att vi måste göra något, säger Erica Arklöf som valde att JO-anmäla Storumans kommun efter händelserna för att få till en förändring.

Frågan om ungas psykiska ohälsa har diskuterats bland politiker och i media de senaste åren och i sommar sköt regeringen till tio nya miljoner till olika ideella organisationer som erbjuder hjälp till unga med självmordstankar, men även ger stöd åt efterlevande och anhöriga.

-Ingen människa ska må så dåligt att den tar sitt eget liv, sa socialminister Annika Strandhäll (s) i slutet av juni i år.

Tystnadskulturen runt den psykiska ohälsa gör att många inte pratar om det, en kultur som måste brytas menar suicidforskare vi pratat med.

-Får man som ung veta att en kompis tänker på självmord måste man prata med nån vuxen man litar på, man får inte ensam gå och bära den hemligheten. Det är oerhört viktigt att vi vuxna griper in, säger UllaKarin Nyberg, psykiatriker och suicidforskare

 

HÄR KAN DU FÅ HJÄLP MOT SJÄLVMORDSTANKAR.

Mind – Öppet 06.00 – 24.00

Telefon: 90101

Hemsida: www.mind.se

Nationella hjälplinjen – Öppet alla dagar kl 13-22

Telefon: 020-22 00 60

Hemsida: www.hjalplinjen.se

Jourhavande medmänniska – Öppet kl 21-06 alla dagar

Telefon 08-702 16 80

Hemsida: www.jourhavande-medmanniska.com

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis och har öppet vardagar 18-22, samt helgen 14-18. Chatten är helt anonym och riktar sig till unga upp till 25 år, som behöver en kompis att snacka med. De som svarar i jouren är också unga (mellan 18 och 30 år).

Hemsida: www.jourhavandekompis.se

Spes – Ett riksförbund för anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv

Telefon: 08-345873

Hemsida: www.spes.se

E-post: info@spes.se

SOS ALARM

Vid akuta fall går det alltid bra att ringa 112