Fler korrespondenter anställs för att berätta om sitt Sverige

Av alla personer som syns i riksmedia är personer 25 år och yngre i princip helt osynliga, dvs enbart 4% synlighet. Och enligt Fanzingos kommande rapport handlar varannan nyhet om att den unga personen antingen är brottsoffer eller förövare.

Satsningen från mediehuset Fanzingo på att skapa en plattform med nyheter och berättelser från hela landet är ett svar på de diskriminerande siffrorna gentemot de unga i samhällsdebatten. Fanzingo jobbar nu med över 20 unga korrespondenter.
Ansvarig för det redaktionella innehållet och korrespondenternas handledare är den erfarna journalisten Emil Arvidsson;

– Vi utbildar och coachar våra journalister för att lyfta fram de frågor som de tycker är viktiga, och hoppas på så sätt att bidra till att skapa journalistik med fler perspektiv, i en tid när all journalistik verkligen behövs, säger Emil och ger exempel på vad för typ av nyheter som de nya korrespondenterna har börjat med.

– Just nu jobbar vi bland annat med en miniserie kring psykisk ohälsa bland unga rasifierade, grävjobb om EPA-kulturen i Norrland samt reportage om hur second hand-butikerna för unga håller på att gentrifieras, berättar Emil Arvidsson.

Under Järvaveckan Live utgjorde sex av Fanzingos korrespondenter hela sändningens politiska panel, och kommenterade varje partiledares tal utifrån sina perspektiv, som en ny form av experter. Sändningarna gick över alla förväntan, och den här typen av samarbeten är något vi vill jobba mer med under det kommande valåret.

Det mesta som korrespondenterna producerar kommer att publiceras på Sveriges Röster.se men också i samarbete med etablerad media. Kommande veckor presenteras de nya korrespondenterna närmare på Sveriges Rösters instagram och under sommaren påbörjas utbildning och arbete i kombination.

Projektet Unga Korrespondenter är finansierat av Postkodsstiftelsen, Bonniers Familjestiftelse samt Hugo Stenbecks stiftelse.

Fler korrespondenter anställs för att berätta om sitt Sverige
Korrespondenterna

Fler korrespondenter anställs för att berätta om sitt Sverige


Nu anställer Fanzingo ytterligare 12 korrespondenter från bland annat Höör, Umeå, Tumba, Nässjö, Östersund, Brutorp, Stockholm, Kristianstad och Boden. Detta är en unik satsning på både lokal journalistik och på att
Korrespondenterna
Läs mer
Tre nya korrespondenter från Norrland
Korrespondenterna

Tre nya korrespondenter från Norrland


Youth Up North är ett flerårigt projekt vars syfte är att öka inflytandet och delaktigheten bland unga i norra Sverige. För att göra detta har Fanzingo, som samarbetspart till projektet
Korrespondenterna
Läs mer
DET ÄR VI SOM ÄR KORRESPONDENTERNA
Korrespondenterna

DET ÄR VI SOM ÄR KORRESPONDENTERNA


Från olika delar i landet kommer vi lyfta ämnen som engagerar oss och göra andra unga röster hörda. Vi kommer göra filmreportage, skriva krönikor och intervjua med mycket mera.⁠ Vi kommer bland
Korrespondenterna
Läs mer