Vikten av Pride
Samhälle

Vikten av Pride

Sarah från Shoo-redaktionen har bestämt träff med Alexander Erwik för att prata om HBTQ-rörelsen och hur man som homosexuell man upplever trygghet i Stockholm. Varför är Pridefestivalen så viktig och vad är det som kan orsaka fördomar om HBTQ-personer.

Priderörelsen är en del av gayrörelsen som propagerar för att människor ska vara stolta över sin sexuella identitet samt för att mångfalden av sexuella läggningar ska betraktas som något positivt och för att sexuell läggning och könsidentitet ska erkännas som en essentiell del av ens personlighet och inte kan ändras med vilja. 

20 minuter efter utsatt tid kommer Alexander farande i hög hastighet på en elsparkcykel. På ryggen bär han en regnbågsfärgad ryggsäck. Vi går in på ett fik och Alexander bjuder mig på en te och tar själv en kaffe. Vi sätter oss ner vid ett bord och jag märker snabbt att han är en glad och sprallig kille.

 

 ”Jag har fantastiska föräldrar men min mamma grät under en hel vecka när jag berättade att jag är gay”

 

Alexander var elva år när han märkte att han drogs till killar i stället för tjejer. – Jag märkte att jag tyckte att pojkar var sötare än flickor men det tog väldigt lång tid för mig innan jag förstod att jag var gay.
Hur reagerade dina föräldrar, frågar jag. – Jag har fantastiska föräldrar men min mamma grät under en hel vecka när jag berättade att jag är gay. Det gick över och idag supportrar hon mig. Idag går hon till Prideparaden där hon bor. Däremot har jag morbröder som inte förstår grejen men eftersom att jag inte umgås med dem så struntar jag bara i det.

Alexander jobbar som evenemangsorganisatör och har precis avklarat en intensiv period där han jobbat med Pride-veckans invigningsfest. Jag frågar Alexander vilket syfte Pridefestivalen fyller. Han svarar att syftet är att synliggöra HBTQ-personer och att det är viktigt att tänka på att Pride inte bara är en fest utan att det även sker viktiga debatter och samtal på Pridehouse under hela festivalen.

Alexander säger att alla grupperingar av HBTQI-personer och heterosexuella brukar komma till festivalen och vissa av dom volontärarbetar också. – Tack vare det har Pridefestivalen vuxit varje år och vi har Skandinaviens största Pridefestival. Förra året hade vi till och med Europride i Stockholm. Det betyder att Stockholm var värdland för hela Europas Pride. Alexander fortsätter att prata om att alla är välkomna på Pridefestivalen så länge man respekterar och inte pekar ut människor.

– Pridefesten ska vara en säker och trygg zon där man får vara som man är, tillägger han. Det blir en jättebra stämning på festivalen när cirka 10 000 personer varken bråkar eller tjafsar. Det gör att man känner sig trygg på Pride.

 

”I många länder tror man att man kan smittas av homosexualitet, det vill säga att jag lurar någon att bli homosexuell, men så är det självklart inte”

 

Varför tror du att det inte är en självklarhet att vara med vem man vill? 
– Okunskap och rädsla. I många länder tror man att man kan smittas av homosexualitet, det vill säga att jag lurar någon att bli homosexuell, men så är det självklart inte. Homosexualitet är inget en kan välja att bli. Okunskapen och fördomarna kan bero på olika saker. Det kan handla om kultur eller religion men det behöver inte vara så att man är superreligiös heller. Det kan vara så att det är en familj som helt enkelt inte har haft några homosexuella i sin närhet och därför har svårt att acceptera just homosexualitet.

Jag väljer att berätta för Alexander om min erfarenhet när jag i mitt hemland, som 15 åring bli bortgift helt mot min vilja, till en man som andra valt åt mig. Jag frågade om han tycker att vi med våra erfarenheter har något gemensamt. -Absolut! svarar Alexander. Allt handlar om mänskliga rättigheter. På samma vis som jag tvingades leva med en man jag inte var kär i, vill de samhällen som inte accepterar homosexualitet att man ska tvingas att leva med ett kön man inte är attraherad av eller dras till.

– Hur känns det när du säger att du är gay?
Alexander svarar att han inte säger det så ofta utan att han lever sitt liv och har gjort det hela tiden.
– Folk i min omgivning har förstått det själva men när jag väl påtalar det så känner jag mig stolt. Jag har ingen konflikt med min identitet och har aldrig haft det.

Foto: Sara Sediki

Sarah Sediqi
Sarah Sediqi
Så fann Nora Khalil sin röst
Kultur

Så fann Nora Khalil sin röst


INTERVJU. Botkyrkaförfattaren Nora Khalil gör succé Sverige över med sina böcker och föreläsningar. Minna Lövkvist och Tindra Lenngren träffar Nora för att få veta hur hon fann sin röst. Texten publicerades
Kultur
Visa nyheter
Ska könet få avgöra en människas liv?
Samhälle

Ska könet få avgöra en människas liv?


KRÖNIKA. Vad är jämställdhet och hur långt har vi egentligen kommit? Problemen med jämställdhet finns ju i alla åldrar och kulturer och därför måste vi tillsammans lösa dem, skriver Hallelujah
Samhälle
Visa nyheter
Arbetsliv

"Var realistisk", säger de


KRÖNIKA. Föräldrar har ofta stor makt över sina barns framtid. Men ibland inser de inte hur stor påverkan de har. Hur många drömmar de kan förstöra med bara några ord.
Arbetsliv
Visa nyheter