HeartMix:
Samhälle

HeartMix: "hjärtat på rätt ställe"

Genom sin musik vill HeartMix inspirera till glädje och framtidstro.

På HeartMix träffas barn mellan 10 och 12 år för att spela ursprungsmusik. Projektet drog igång hösten 2019. Alla medlemmar i musikgruppen har diverse funktionsvariationer men på HeartMix anser man att varje medlem är en viktig tillgång. 

Genom sin musik vill HeartMix inspirera till glädje och framtidstro. För de barn som spelar i bandet har det varit väldigt uppskattat. En av medlemmarna är 12-åriga Li Pettersson. Sedan hon började i HeartMix har hon märkt positiva effekter också på andra områden.
– Det har blivit bättre med skolan; inte lika mycket bråk, berättar Li.

Även för Levis Edström, 11 år, har HeartMix varit viktig. Förutom musiken uppskattar Levis umgänget.
– Man får ganska många vänner och man blir omtyckt, säger han.

Ingår avtal
För att bli medlem i HeartMix måste barnen skriva under ett avtal där man lovar att aktivt kämpa för bandets värderingar.

– I förlängningen vill HeartMix skapa en bättre värld där alla människors individuella och unika egenskaper tas till vara på, säger Björn Uglem, pedagog på HeartMix.

Ursprungsmusik
Förutom de sedvanliga instrumenten får barnen lära sig att spela och sjunga ursprungsmusik som strupsång, jojk och mungiga. Mungiga är ett av världens äldsta musikinstrument och förekom mycket under medeltiden.

Vill fortsätta sprida glädje
Gruppen har bland annat uppträtt på äldreboenden i Västerbottens inland. Just nu söker man ekonomiska lösningar för att kunna fortsätta uppträda runt om i länet.

– Det ser positivt ut. Det finns ett stort intresse för HeartMix värdegrund och sättet vi arbetar på.
– Vi vill dela med oss av den glädje vi har och få alla att vilja kalla sig Heartmixare. I vår grupp är alla välkomna, säger Björn Uglem.

Bild: privat.

Jenny Grahn
Jenny Grahn
Så fann Nora Khalil sin röst
Kultur

Så fann Nora Khalil sin röst


INTERVJU. Botkyrkaförfattaren Nora Khalil gör succé Sverige över med sina böcker och föreläsningar. Minna Lövkvist och Tindra Lenngren träffar Nora för att få veta hur hon fann sin röst. Texten publicerades
Kultur
Visa nyheter
Ska könet få avgöra en människas liv?
Samhälle

Ska könet få avgöra en människas liv?


KRÖNIKA. Vad är jämställdhet och hur långt har vi egentligen kommit? Problemen med jämställdhet finns ju i alla åldrar och kulturer och därför måste vi tillsammans lösa dem, skriver Hallelujah
Samhälle
Visa nyheter
Arbetsliv

"Var realistisk", säger de


KRÖNIKA. Föräldrar har ofta stor makt över sina barns framtid. Men ibland inser de inte hur stor påverkan de har. Hur många drömmar de kan förstöra med bara några ord.
Arbetsliv
Visa nyheter