Det varma sveket
Klimat

Det varma sveket

De vuxna har svikit klimatet och vi ungdomar lämnas med konsekvenserna. Trots det faktum att vuxna är de som kan göra den aktiva skillnaden möts vi idag istället av tomma ord och allt för ofta likgiltighet och bortförklaringar då klimatkrisen tas upp i samtal.

Oavsett det seriösa tillståndet tycks vuxna gång på gång ignorera de yngre generationernas oro genom att inte ta klimatkrisen tillräckligt seriöst och istället blivit allt för bra på undanflykter och att låtsas ta tag i frågan. Fastän tydliga exempel på förstörelsen av klimatet, såsom den ökade värmen, skogsbränderna och översvämningarna, har politiker enbart åstadkommit meningslösa låtsats förslag på miljöpolitik och vuxna i stor utsträckning tycks nöjt sig med det.

”Med politiker som har större intresse av makt än åtgärder blir resultatet uselt och miljöpolitiken meningslös.”

Med politiker som har större intresse av makt än åtgärder blir resultatet uselt och miljöpolitiken meningslös. Istället för att framföra genuina och effektiva förslag sprids istället felinformation och halvsanningar kring åtgärder, vilket därmed resulterar i enbart ökade utsläpp och ytterligare problem för oss unga att ta tag i. Genom att hantera klimatproblemen på detta vis har politikerna istället lyckats behandla klimatkrisen som enbart en av de politiska frågorna i den stora mängden, men det bör väl tas mer seriöst än så? Det här är ju en kris som påverkar alla, inte minst de yngre generationerna som kommer behöva leva med konsekvenserna. Hur kan vuxna se barn i ögonen samtidigt som att de vet att de satt en klimatkris på dess axlar.

Som ungdom vill man gärna tänka att man har någon form av makt, en röst som folk lyssnar på, men i sådana seriösa frågor som klimatkrisen tycks den rösten sällan tas seriöst. Hur mycket vi än vill tänka oss att vi kan göra skillnad är den trista sanningen sorgligt nog att vi inte kan motarbeta klimatkrisen själva. Vi behöver hjälp från de vuxna, oavsett politiker eller inte.  Det behöver inte innebära stora steg, utan något så simpelt som att lyssna på oss ungdomar, ta oss seriöst och våga föra en riktig diskussion kan vara en tillräckligt bra början.

Det är dags att vuxna börjar ta detta lika seriöst som oss, att dem faktiskt börjar lyssna och ta en aktiv ställning i större utsträckning. Istället för att förvänta sig att den yngre generationen ska lösa de klimatproblem som de äldre generationerna skapat behöver vuxna ta ansvar nu. Det är dags att de, istället för att skaka av sig klimatproblemen, sätter ett exempel för barn och ungdomar. Det är dags att de tar detta på allvar idag.

Bild: Evelina ”Ev” Andersson
Texten publicerades för första gången i tidningen Shoo 2021

 

Evelina ”Ev” Andersson
Evelina ”Ev” Andersson
Så fann Nora Khalil sin röst
Kultur

Så fann Nora Khalil sin röst


INTERVJU. Botkyrkaförfattaren Nora Khalil gör succé Sverige över med sina böcker och föreläsningar. Minna Lövkvist och Tindra Lenngren träffar Nora för att få veta hur hon fann sin röst. Texten publicerades
Kultur
Visa nyheter
Ska könet få avgöra en människas liv?
Samhälle

Ska könet få avgöra en människas liv?


KRÖNIKA. Vad är jämställdhet och hur långt har vi egentligen kommit? Problemen med jämställdhet finns ju i alla åldrar och kulturer och därför måste vi tillsammans lösa dem, skriver Hallelujah
Samhälle
Visa nyheter
Arbetsliv

"Var realistisk", säger de


KRÖNIKA. Föräldrar har ofta stor makt över sina barns framtid. Men ibland inser de inte hur stor påverkan de har. Hur många drömmar de kan förstöra med bara några ord.
Arbetsliv
Visa nyheter