”Hittat massor av grejer där journalister inte letar”
Politik

”Hittat massor av grejer där journalister inte letar”

Klippet där Nyamko Sabuni säger att hon flyr till Norge om det blir krig sågs 117 gånger. När Max Karlsson la upp klipp från intervjun på Twitter fick han en halv miljon visningar. "Jag tror att hon hade suttit kvar om klippet inte hade fått stor spridning", säger han. Foto: Wille Öhgren

Till en början gick klippet från Liberalernas Youtube-kanal obemärkt förbi – sedan gick det viralt.

I en Twittertråd delade journalisten och vänsterdebattören Max Karlsson snuttar av videon, där han även kommenterade innehållet. På Liberalernas Youtube-kanal hade klippet 117 visningar. Videoklippen i Twittertråden har sammanlagt setts en halv miljon gånger.

– Det fanns mycket nyhetsvärdigt innehåll i klippet som nästan ingen hade sett. Men jag hade inte på min bingobricka att det skulle bli så här stort, säger han.

”Hade nog inte suttit kvar”

När han tog del av nyheten att Sabuni skulle avgå undrade han om det verkligen stämde.

– Samtidigt blev jag inte helt förvånad. Sabuni måste ha blivit trött på att få frågor om det här. Hon blev ju kallad för förrädare, det är nog svårt att komma tillbaka från det.

Efter Sabunis avgång var det flera, både kända och okända twittrare, som menade att det var Max Karlssons tweets som fick Sabuni att avgå.

”Max räddade precis kvar L i riksdagen haha. Johan Pehrson är vassare.” skriver någon, ”Imponerande att du lyckas fälla en partiledare genom att lida igenom ett Youtubeavsnitt” skriver en annan.

Max Karlsson. Foto: Pressbild.

– Jag tror inte att det är hela sanningen, men det är kul att skämta om att tajmingen är så speciell. Flera saker har nog spelat in, men diskussionen som kom efter kan ha varit droppen som fick bägaren att rinna över.

– Jag tror att hon hade suttit kvar om klippet inte hade fått en sådan stor spridning. Möjligen hade hon avgått efter nästa ”mediegroda”, säger Max Karlsson.

Vad har du fått för reaktioner?

– Jag har fått nästan 800 fler följare och hundratusentals svar och meddelanden. Men jag har inte kunnat svara på allt. Jag har jobbat med annat i veckan.

Streamar på Twitch om politik

Till vardags jobbar Max Karlsson som skribent på Dagens ETC. Han är även en stor profil på Twitch där han streamar flera gånger i veckan. Twitch är en webbplats för direktsänd videoströmning.

– På söndagar brukar jag och mitt community gå igenom partiernas Youtube-kanaler. Och det var inför en sådan stream jag kom över klippet, säger han.

Max Karlsson är förvånad över att klippet inte fick spridning mycket tidigare. Han tror att det beror på att journalister inte alltid letar på rätt ställen.

– Jag har hittat massor av grejer och sitter inne på några saker nu. Journalister som bevakar politik hittar inte nyheter på plattformar de inte är bekväma med att använda.

– Många journalister har nog inte tid att sätta sig in i innehållet. De måste följa det ordinarie flödet och tittar på presskonferenser i stället. Då missar man allt som händer på till exempel Twitch och Instagram Stories.

”Ser en liten förändring”

Karlsson säger att han har börjat se en liten förändring i politikbevakningen.

– Den nya generationen journalister är mer varma i kläderna vad gäller att använda andra typer av plattformar. Men jag lägger ingen värdering i det. Jag kan konstatera att jag inte behärskar de traditionella formaten lika bra som andra.

Detta har hänt

  • Den 29 mars 2022 publiceras klippet “Politik utifrån sju sorters kakor” på Liberalernas Youtubekanal, där SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl intervjuar L-ledaren Nyamko Sabuni & Ulf Kristersson (M). I klippet säger Sabuni att om det blir krig i Sverige tänker hon åka till Norge.
  • Den 3 april uppmärksammar Max Karlsson uttalandet i en Twittertråd där han både kommenterar och kritiserar innehållet. Klippet blir viralt.
  • Nyamko Sabuni meddelar några dagar senare att det hela rörde sig om ett tankeexperiment som misstolkades, men Sabunis uttalande fick kritik på flera av de större tidningarnas ledarsidor, på sociala medier och även internt inom L.
  • Den 8 april meddelar Sabuni att hon avgår som partiledare. På en pressträff säger hon: “I juni 2019 valde partiet hela mig, men diskussionen om hela mig skymmer sikten från det som är viktigast”.
Emanuel Silva
Emanuel Silva
Så fann Nora Khalil sin röst
Kultur

Så fann Nora Khalil sin röst


INTERVJU. Botkyrkaförfattaren Nora Khalil gör succé Sverige över med sina böcker och föreläsningar. Minna Lövkvist och Tindra Lenngren träffar Nora för att få veta hur hon fann sin röst. Texten publicerades
Kultur
Visa nyheter
Ska könet få avgöra en människas liv?
Samhälle

Ska könet få avgöra en människas liv?


KRÖNIKA. Vad är jämställdhet och hur långt har vi egentligen kommit? Problemen med jämställdhet finns ju i alla åldrar och kulturer och därför måste vi tillsammans lösa dem, skriver Hallelujah
Samhälle
Visa nyheter
Arbetsliv

"Var realistisk", säger de


KRÖNIKA. Föräldrar har ofta stor makt över sina barns framtid. Men ibland inser de inte hur stor påverkan de har. Hur många drömmar de kan förstöra med bara några ord.
Arbetsliv
Visa nyheter