Elon (MP) från Duved blev politiskt aktiv som 13-åring
Valet 2022

Elon (MP) från Duved blev politiskt aktiv som 13-åring

Del 3 av 3. Årets förstagångsväljare utgör hela 5,7% av väljarkåren. Samtidigt visar studier att allt färre unga engagerar sig partipolitiskt. Korrespondenten Caroline har träffat unga partipolitiskt aktiva för att ta reda på varför och hur trenden kan vändas. Sist ut är Elon Wissing (MP).

22-åriga Elon Wissing, miljöpartiets förstanamn till Åre kommun, blev politiskt engagerad efter en dramatisk översvämning i Åre 2005. Han tror att ett enklare och rakare språk kan locka fler unga till partipolitiken.

Det är mitten på maj i ett försommarvarmt Göteborg. Jag och Elon är av en händelse båda här på jobb samtidigt. Vi konstaterar att Göteborg blommar och skrattar åt att Jämtland fortfarande är delvis snötäckt. Vi sätter oss i solen och han berättar om det senaste på hans jobb som vice förbundssekreterare på Grön Ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund.

Elon är nyligen 22 år fyllda och har sedan han var 13 år gammal varit politiskt engagerad i både partiet och ungdomsförbundet. Han är född och uppvuxen i skidparadiset Duved och berättar att han tror att det är pliktkänslan som gjort att han vigt hela sin ungdom åt partipolitiken. Vi pratar om just ungt engagemang och han konstaterar att unga som engagerar sig partipolitiskt inte bara är viktiga, utan även helt avgörande för framtiden. Inte minst i frågan om klimatet.

– Vi är den första generationen som tar klimatfrågan på allvar. Uppenbarligen behövs vi i politiken om riktig förändring ska kunna ske, säger Elon.

Intresset för klimatet började tidigt. Ett av Elons första och tydligaste minnen är översvämningen i Åre 2005.

– Det väckte väldigt mycket tankar hos mig; när man för första gången såg hur saker runt omkring en förändrades till det sämre.

Han tror att det där minnet av forsande vatten över bilvägar och torg blev startskottet på det som sedan skulle bli ett långt engagemang. Elon berättar att med hans inträde i Grön Ungdom kom det även en massa annat på köpet; nära vänner från hela landet, häftiga minnen och idéutbyten som gett honom mer än något annat tidigare. Att vara partipolitiskt aktiv är att få lära sig väldigt mycket om många saker, menar Elon.

Vinner debatter och dansar för allas lika värde

Med ett stort leende berättar han om Göteborgs prideparad 2021, dagen då restriktionerna släpptes första gången.

– Det var så häftigt att rent praktiskt få utlopp för sina åsikter, förklarar han.

Tillsammans med ministrar och partivänner dansade Elon fram på gatorna för allas rätt att vara och älska vem de vill. Han menar att det är ett av de bästa minnena han har som partipolitiskt aktiv.

– Och såklart när jag vann en debatt i Svenstavik under valrörelsen inför valet till europaparlamentet, lägger Elon till.

När debatten var slut fick skoleleverna rösta, och miljöpartiet nådde hela 18 procent.

– Bra mycket mer än rikssnittet, säger han med ett skratt.

Elon beskriver den bekräftande känslan av att efter alla år av slit, utbildningar, sakpolitik och retorik se faktiskt resultat.

– Det går att göra skillnad.

Svåra ord och krångliga formuleringar

Elon har flera idéer om vad som krävs för att fler unga ska engagera sig partipolitiskt. Han pratar dels om att Sverige har långa demokratiska processer och för mycket byråkrati, något han tror kan avskräcka de yngre. Han tycker även att politiken måste bli mer lättillgänglig rent språkligt. Det behövs färre svåra ord och krångliga formuleringar för att fler ska våga ta steget in.

Även skolan har ett stort ansvar att engagera, tycker Elon.

– Sakpolitik borde vara en del av utbildningen, på samhällslektionerna. Det ska inte vara tabu att prata och diskutera politik, säger han.

Elon menar dels att det är ett bra sätt att lära sig mer om samhället och hur allt i det fungerar, men också att det är viktigt för känslan av att kunna påverka. När fler unga vet mer om sakpolitik och även har känslan av att kunna påverka så kommer fler att söka sig till partipolitiken, förklarar Elon.

Solen vandrar in bakom ett av Göteborgs tak och skuggan är inte alls lika trevlig. Elon visar mig åt vilket håll jag ska gå för att hitta till min spårvagn och sen skiljs vi åt.

Många skolor portar politiska ungdomsförbund

  • Majoriteten av alla ungdomar är samhällsintresserade, men ungefär sex av tio uppger att de aldrig skulle kunna tänka sig att gå på ett politiskt möte eller engagera sig politiskt.
  • Idag är ungefär fem procent av Sveriges unga medlemmar i ett politiskt parti och det är få unga som värvas till ungdomsförbunden. De allra flesta går med på eget initiativ.
  • Unga saknar ingångar till att engagera sig partipolitiskt. En plats där unga skulle kunna komma i kontakt med politiker är skolan, men många skolor tillåter inte besök av politiska ungdomsförbund.

Källa: Rapporten “Fokus 21 – Vilja att förändra” (2021-11-25) bygger på tre stora enkätundersökningar från 2004 till 2021, intervjuer med unga och en analys av riksdagspartiernas ungdomsförbunds medlemmar.

Caroline Hellström
Caroline Hellström

Relaterade produktioner

Aida Birinxhiku är Sveriges yngsta riksdagsledamot - “Jag är hedrad för förtroendet”

INTERVJU. Sveriges Rösters unga korrespondent Laura Sakhong har träffat Sveriges yngsta riksdagsledamot Aida Birinxhiku (S) som läste sista terminen av sina juridikstudier i dubbel fart, för att sedan kunna satsa allt på sin kandidatur till riksdagen.

Förstagångsväljarna kan göra stor skillnad

Förstagångsväljarna är ovanligt många och kan därför ha stor inverkan på valet, men frågan är om deras åsikter skiljer sig så mycket från övriga väljare. Unga korrespondenten Emilia undersöker saken närmare.

Så räddar vi klimatet, enligt ungdomspolitikerna

DEL 3 AV 3. Några av de viktigaste samhällsfrågorna för unga är brottsbekämpning, jämställdhet och klimat. I en serie på tre delar har unga korrespondenten Laura ställt samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund mot väggen: Vad är er plan? Sista delen handlar om klimatet.

Så blir Sverige mer jämställt, enligt ungdomspolitikerna

DEL 2 AV 3. Några av de viktigaste samhällsfrågorna för unga är brottsbekämpning, jämställdhet och klimat. I en serie på tre delar har unga korrespondenten Laura ställt riksdagspartiernas ungdomsförbund mot väggen: Vad är er plan? Näst på tur är frågan om jämställdhet.

Så förhindrar vi att unga går med i gäng, enligt ungdomspolitikerna

DEL 1 AV 3. Några av de viktigaste samhällsfrågorna för unga är brottsbekämpning, jämställdhet och klimat. I en serie på tre delar har korrespondenten Laura ställt samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund mot väggen: Vad är er plan? Först ut är frågan om brottsbekämpning.

Så fann Nora Khalil sin röst
Kultur

Så fann Nora Khalil sin röst


INTERVJU. Botkyrkaförfattaren Nora Khalil gör succé Sverige över med sina böcker och föreläsningar. Minna Lövkvist och Tindra Lenngren träffar Nora för att få veta hur hon fann sin röst. Texten publicerades
Kultur
Visa nyheter
Ska könet få avgöra en människas liv?
Samhälle

Ska könet få avgöra en människas liv?


KRÖNIKA. Vad är jämställdhet och hur långt har vi egentligen kommit? Problemen med jämställdhet finns ju i alla åldrar och kulturer och därför måste vi tillsammans lösa dem, skriver Hallelujah
Samhälle
Visa nyheter
Arbetsliv

"Var realistisk", säger de


KRÖNIKA. Föräldrar har ofta stor makt över sina barns framtid. Men ibland inser de inte hur stor påverkan de har. Hur många drömmar de kan förstöra med bara några ord.
Arbetsliv
Visa nyheter