Inför psykologi som ämne redan i grundskolan
Utbildning

Inför psykologi som ämne redan i grundskolan

Kan psykologiämnet i skolan hjälpa unga att förstå sig själva och sin omgivningen, och i förlängningen även må bättre? Det tror vår krönikör Jenny Grahn, som har träffat en psykologilärare och två elever som läser psykologi på gymnasiet.

Under hela min grundskoletid fick vi aldrig lära oss om varför vi mår som vi gör. I ett samhälle där utvecklingen sker i snabb takt, och där TikTok inte bara stjäl personlig data utan också vår värdefulla uppmärksamhet, har jag funderat hypotetiskt: Hur hade vi mått om vi tidigt i vår utbildning läst psykologi som ämne?

“Tro inte att jag vill må dåligt eller nått men alla som jag trodde var mina kompisar skriver skit om mig på Postis istället, hur kul är det? Jag mår dåligt psykiskt! Finns där någon som känner som jag? Svara snabbt jag behöver dej!” (Postis, Sydsvenska Dagbladet 2008)”

Dessa ord stannade hos mig, eftersom det lika gärna kunde ha varit tolvåriga jag som uttryckte sig så. Som tur är tog jag kontakt med skolans kurator och tillsammans hjälptes vi åt att stärka min självkänsla.

Det är svårt att vara ung, kanske särskilt idag. Den känslan bekräftas av Marie Eleholm, psykologilärare på Höga Kusten Teoretiska Gymnasium i Örnsköldsvik. Hon menar dessutom att många unga saknar skydd, eftersom hjärnan är under utveckling.

Marie Eleholm, psykologilärare. Foto: Jenny Grahn

– På framförallt Instagram utsätts unga idag för konstanta intryck av hur man ska se ut eller hur livet ska se ut.

Eleholms erfarenhet är att många elever som läst kurserna Psykologi 1 och 2 uppvisar större kunskap om sig själva och andra, men understryker att det såklart skiljer sig från grupp till grupp. Psykologi på schemat skulle ändå hjälpa många unga, tror hon.

– Psykologiämnet ger en möjlighet att reflektera kring vem man är och hur det går att jobba med sin hälsa. Det är en motkraft allt vad ungdomar utsätts för, avslutar hon.

Min personliga tanke är att ju mer man vet om den evolutionära hjärna man går runt med 2022 och hur den utsätts för olika intryck, desto bättre. Den känslan förstärks när jag pratat med Julie och Lovisa som precis har börjat läsa psykologi 1 den här terminen. De ser fram emot att få lära sig ännu mer.

– Jag tycker att det verkar väldigt intressant och roligt, säger Julie.

Båda tycker att det är försent att läsa psykologi på gymnasiet. De hade gärna börjat läsa ämnet redan på grundskolan, för att förstå hur människor fungerar.

År 2020 uppgav mer än hälften av de unga mellan 16-29 år att de led av ängslan, oro eller ångest. 13 procent hade svåra besvär. Detta enligt Nationella folkhälsoenkäten.

Julie tror att en stor del av besvären beror på att ungdomar rör sig för lite, även fast de kanske inte vill höra det.

– Ofta när man tränar får man lyckokänslor och då mår man ju bra. Det känner jag när jag tränar. Jag kan vara astrött innan, men efteråt känner jag mig jätteglad.

Lovisa Shahedi och Julie Felchner, 16 år. Foto: Jenny Grahn.

Lovisa håller med henne om att unga borde motionera mer, men hon tror också att mycket av den psykiska ohälsan beror på sociala medier.

– Tjejer jämför sig med andra, men det gör även killar. Man ska inte glömma bort killarna, för de jämför sig också med hur andra ser ut. Man kanske ska ha muskler och se ut på ett visst sätt.

Julie påpekar att många bilder på Instagram är retuscherade och förmedlar ideal som inte går att leva upp till. Därför känner sig många unga pressade.

Jag frågar dem vad skolan skulle kunna göra bättre.

– Vara mer öppen om att det är ett problem och att det inte är något fel på dig bara för att du är nedstämd. Det är samhället som är skevt, avslutar Julie.

Hur gick det för mig då, kanske någon undrar? Riktigt förbannat bra. Nu har jag blivit en halvdan violinist där enda låten jag kan spela ordentligt är “Feeling good” och jag har fortsatt att förfina min mentala verktygslåda. En övertygelse som växt sig allt mer stark är att de hundratals timmar jag lagt ner på att lära mig bemästra mina tankar har varit till stor nytta. I framtiden hoppas jag att fler får tillgång till den kunskap om mental hälsa som finns att tillgå.

Tack M.

Illustration: Pixabay
Bylinebild: Maria Arias
Jenny Grahn
Jenny Grahn

Relaterade produktioner

Grattis på födelsedagen! Är du redo för mönstring?

KRÖNIKA. 2017 återinfördes värnplikten i Sverige, vilket innebär att alla 18-åringar som anses lämpliga blir kallade för att göra lumpen. Lissett Palma Neira frågar sig varför allt färre frivilligt anmäler sig och vad det oroliga läget i Europa kan ha att göra med saken.

“A”frican inte “C”frican

KRÖNIKA. Oluchi Anochiam har haft höga förväntningar på sig från sina föräldrar att klara skolan med de bästa betygen. Men om man inte kan leva upp de förväntningar och möter besvikelse kan det leda till stress och oro.

Aida Birinxhiku är Sveriges yngsta riksdagsledamot - “Jag är hedrad för förtroendet”

INTERVJU. Sveriges Rösters unga korrespondent Laura Sakhong har träffat Sveriges yngsta riksdagsledamot Aida Birinxhiku (S) som läste sista terminen av sina juridikstudier i dubbel fart, för att sedan kunna satsa allt på sin kandidatur till riksdagen.

Sharifa: “Det är helt okej att inte vara bäst”

KRÖNIKA. Har du någon gång känt dig misslyckad eller att du inte gör tillräckligt bra ifrån dig? Unga korrespondenten Sharifa Bunyadi har börjat lyssna mer på sig själv och mindre på andra, för att få bukt med sin och många andras värsta fiende: prestationsångesten.

Tyske utbytesstudenten Jonathan: “Jag kommer sakna Pressbyrån mest”

INTERVJU. För fyra månader sedan anlände den tyske utbytesstudenten Jonathan till Stockholm. Under sin tid i landet har han hunnit konstatera att Pressbyrån och kanelbullar är det bästa med Sverige medan “Plattan” i centrala Stockholm det absolut värsta.

Så fann Nora Khalil sin röst
Kultur

Så fann Nora Khalil sin röst


INTERVJU. Botkyrkaförfattaren Nora Khalil gör succé Sverige över med sina böcker och föreläsningar. Minna Lövkvist och Tindra Lenngren träffar Nora för att få veta hur hon fann sin röst. Texten publicerades
Kultur
Visa nyheter
Ska könet få avgöra en människas liv?
Samhälle

Ska könet få avgöra en människas liv?


KRÖNIKA. Vad är jämställdhet och hur långt har vi egentligen kommit? Problemen med jämställdhet finns ju i alla åldrar och kulturer och därför måste vi tillsammans lösa dem, skriver Hallelujah
Samhälle
Visa nyheter
Arbetsliv

"Var realistisk", säger de


KRÖNIKA. Föräldrar har ofta stor makt över sina barns framtid. Men ibland inser de inte hur stor påverkan de har. Hur många drömmar de kan förstöra med bara några ord.
Arbetsliv
Visa nyheter